Tips

Aangifte Doen
Autodiefstal
Babbeltruc
Burgernet
Meld Misdaad
Burenlawaai
Buurtbemiddeling
Fietsendiefstal

 

Pak de overvaller. Pak je mobiel.

 1. Film of fotografeer
 2. Bel 1-1-2
 3. Noteer het kenteken

Aangifte doen

Heeft het wel zin om aangifte te doen?
Ja, het heeft altijd zin om aangifte te doen. Hoe meer meldingen en aangiftes er binnenkomen, hoe duidelijker het wordt welke problemen er spelen. De politie kan zo beter criminele activiteiten voorkomen en de pakkans van daders wordt groter. Meerdere omschrijvingen van een dader maken het voor de politie makkelijker om de te herkennen en aan te houden.

De politie heeft het liefst dat u niet anoniem melding maakt of aangifte doet. In sommige gevallen kan het zijn dat de politie u op een later tijdstip extra vragen wil stellen. Soms is juist het bekend zijn van gegevens een reden om geen aangifte te doen. De overheid heeft hier begrip voor.

Internetaangifte
Wilt u aangifte doen bij de politie van een misdrijf, inbraak, vernieling of een diefstal dan kunt u ook via het internet aangifte doen. Lees op de pagina ‘Internetaangifte’ alles over de verschillende mogelijkheden, welke documentatie u bij de hand moet hebben en hoe de procedure verloopt.

Anoniem misdaad melden
Bent u er zeker van dat u uw gegevens niet wilt laten registreren, dan kunt u anoniem een misdaad melden of anoniem informatie geven over criminaliteit. Hiervoor kunt u terecht bij de tiplijn Meld M telefoon: 0800- 7000 ( gratis, 7 dagen per week van 10.00-22.00 uur).

Autodiefstal

Regelmatig worden auto’s gestolen en wordt er in auto’s ingebroken. U kunt zelf veel doen om diefstal of inbraak te voorkomen. Altijd doen: laat niets zichtbaar liggen. Als er niets zichtbaar in uw auto ligt, kan het er ook niet uit worden gehaald. Neem radiofrontjes dus altijd mee. Laat geen laptops of mobiele telefoons in de auto. Leg een jas of paraplu in de achterbak. Zo voorkomt u al snel inbraak in uw auto.

Als u de volgende tien tips in acht neemt, heeft u grote kans dat een potentiële inbreker of dief uw auto ongeschonden laat:

 • Neem altijd de sleutel uit het contact als u uitstapt, ook al is het maar voor even;
 • Sluit de auto altijd af;
 • Laat bij het verlaten van de auto het stuur in het stuurslot vallen;
 • Haal de radio of het radiofrontje uit de auto. Neem hem mee en verstop het niet in de auto;
 • Laat nooit kostbaarheden achter in de auto;
 • Zet de auto, indien mogelijk, op een bewaakte parkeerplaats;
 • Parkeer uw auto op een goed verlichte plaats. Zo hebben anderen zicht op uw auto;
 • Heeft u een stationcar, dek een lege laadruimte dan niet af;
 • Registreer en merk waardevolle bezittingen in uw auto. Registreer merk, serie en typenummer van uw autoradio, cassetterecorder, cd-speler, speakers, autotelefoon en andere waardevolle bezittingen. Noteer deze gegevens op een gratis registratiekaart van de politie;
 • Maak gebruik van beveiligingsmaatregelen zoals het graveren van autoruiten, wielmoerbeveiliging, handremslot, stuur-pedaalslot, wielklemmen en een startblokkeersysteem.

Babbeltrucs

Daders die zich voorstellen als nieuwe buren, nieuwe restauranthouders of een medewerker van een energiebedrijf. In andere gevallen doen ze een beroep op uw menselijkheid of maken zij mensen bang. Het lijkt allemaal echt en niet iedereen is verdacht, maar toch is het belangrijk goed op te passen. Vooral oudere mensen zijn slachtoffer van babbeltrucs. De daders stelen de pinpas, waarbij vaak de pincode wordt bewaard, en pinnen vervolgens een geldbedrag. Ook worden mensen telefonisch benaderd als de pincode onbekend is.

Hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt?

 • Laat nooit onbekenden binnen! Doe niet zomaar open voor onbekende personen maar kijk goed wie er voor de deur staat;
 • Dieven komen in alle vormen en maten en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen zijn niet per definitie te vertrouwen;
 • Laat de deur dicht en kijk (indien mogelijk) door de deurspion of raam;
 • Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen;
 • Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en controleer deze goed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt;
 • Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen, een glas water of het alarmeren van een hulpdienst bijvoorbeeld);
 • Geef nooit uw bankpas of pincode af. Bankmedewerkers komen nooit aan de deur of nemen nooit telefonisch contact op om uw pincode te vragen;
 • Als u de situatie niet vertrouwt, alarmeer dan de politie via telefoonnummer 112;
 • Bent u onverhoopt toch het slachtoffer geworden van een babbeltruc, doe dan altijd aangifte bij de politie. Heeft men uw pinpas weggenomen? Laat deze direct blokkeren.

Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem, oftewel M. M. is de landelijke meldlijn om anoniem informatie te geven over zware criminaliteit. Het gratis nummer 0800-7000 is dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 24.00 uur. De melding wordt doorgestuurd naar bevoegde instanties die de informatie gebruiken in onderzoeken. Dit zijn bijvoorbeeld de politie, het Verbond van Verzekeraars, de Belastingdienst en de Koninklijke Marechaussee.
Hoe anoniem is M.?
M. bellen is 100% anoniem. In de telefooncentrale van M. is geen nummerweergave mogelijk. De melding wordt verwerkt zonder naam, adres, woonplaats en tijdsaanduiding. Nergens op papier komt ook maar de kleinste aanwijzing over degene die heeft gebeld. Bovendien wordt het telefoongesprek niet op tape bewaard.

Wanneer belt u M.?
U kunt bij de meldlijn terecht als u iets weet over ernstige misdrijven, zoals geweld, moord en doodslag, overvallen, brandstichting, inbraken, diefstallen, mishandeling, wapen-, drugs- en mensenhandel en verkrachting. U kunt ook bellen over ernstige fraude, zoals oplichting, verzekeringsbedrog en creditcardfraude.

Wat kunt u niet melden bij M.?
De meldlijn is niet bedoeld voor gebeurtenissen waar andere mogelijkheden voor zijn, zoals verzoeken om onmiddellijke assistentie van politie, brandweer of ambulance. Hiervoor belt u 1-1-2. Ook voor de servicelijn van de politie, aangiftes, klachten en meldingen van niet ernstige aard, zoals overtredingen, overlast en dergelijke is M. niet bedoeld. Belt u in deze situaties met 0900-8844.

Durft u of kunt u geen aangifte doen?
M. is bedoeld voor mensen die geen aangifte kunnen of durven doen bij de politie. Redenen hiervoor zijn angst voor maatregelen en angst voor confrontatie met de dader, bijvoorbeeld omdat deze tot de eigen vriendenkring behoort. Soms zien mensen op tegen de consequenties van een bezoek aan het politiebureau of het getuigen in de rechtszaal. In die situaties kan bellen naar M. de oplossing zijn.

Kunt u als ondernemer ook anoniem melding doen?
De tiplijn Meld Misdaad Anoniem staat sinds 31 januari 2005 ook open voor ondernemers. Bedrijven kunnen op deze meldlijn terecht met tips over bedrijven die sociale fraude plegen. Zo kunnen bedrijven de tiplijn bellen met bijvoorbeeld meldingen over fraude met subsidies en uitkeringen. Verder zijn tips over het gebruik van valse identiteitsbewijzen en sofi-nummers

Burenlawaai

Burenlawaai is voor één op de drie Nederlanders een probleem. Maar liefst 850.000 gezinnen hebben zelfs extreem veel geluidsoverlast van de buren. Die herrie kan het woonplezier flink bederven. In erge gevallen kan het zelfs ten koste gaan van uw gezondheid. Stress, slapeloosheid of ruzie met de buren gaan niemand in zijn koude kleren zitten.

Alleen voor nieuwbouwwoningen zijn wettelijke normen met betrekking tot geluidsisolatie vastgesteld. In alle overige gevallen zijn er geen wettelijke normen om burenlawaai te beperken.

Daarom hebben we een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Tips bij burenlawaai

 • Ga na van welke geluiden u precies last heeft. Heeft u last van radio of tv, huishoudelijke apparaten, deuren die worden dichtgegooid?
 • Wanneer komen deze geluiden voor en heeft u er altijd evenveel last van?
 • Praat met omwonenden, zodat u de situatie objectief kunt beoordelen.
 • Praat met uw buren; misschien beseffen ze niet dat ze overlast veroorzaken.
 • Probeer afspraken te maken, bijvoorbeeld over vaste tijden om piano te spelen.
 • Raadpleeg de website van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG).
 • Raadpleeg de handreiking burenlawaai. Deze is geschreven voor mensen die beroepsmatig met burenlawaai te maken hebben, maar wellicht heeft u er ook iets aan.

Buurtbemiddeling

Meestal wonen buren prettig naast elkaar. Maar…soms gaat er iets mis en bezorgen buren of buurtgenoten elkaar overlast.

Samen tot een oplossing komen
Buurtbemiddeling wil bemiddelen in conflicten tussen één of meerdere personen uit een buurt of wijk. Door buurtbemiddelaars in te zetten lossen de ruziënde partijen samen hun conflict op.

Escalatie voorkomen
Buurtbemiddeling vindt in principe plaats wanneer er van een strafbaar feit nog geen sprake is. Onder leiding van twee bemiddelaars worden bijvoorbeeld afspraken tussen partijen gemaakt om overlastgevend gedrag na te laten en om te voorkomen dat ergernissen escaleren en uitmonden in een (ernstiger) strafbaar feit.

Fietsendiefstal

Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt dat zijn of haar fiets is gestolen. In Nederland ontkomt u daar haast niet aan. Naast fietsen worden ook regelmatig brommers en scooters gestolen.

Voorkom diefstal van uw brommer of fiets op de volgende manieren:

 • Vul een registratiekaart of preventiediskette in. Deze is te verkrijgen bij het politiebureau. Bewaar deze bij het garantiebewijs of de aankoopnota.
 • Laat uw postcode met huisnummer in het frame graveren. Als de fiets ergens wordt gevonden kan de politie er altijd nog achter komen waar het rijwiel vandaan komt. Bij de meeste fietsenhandelaren kunt u uw fiets laten graveren. Daarnaast houden veel gemeenten in samenwerking met politie van tijd tot tijd speciale acties. Informeer voor meer informatie bij uw gemeente.
 • Zet de brommer of fiets altijd op slot. Gebruik daarvoor een zogenaamd ART-slot.
 • Zet de fiets of brommer met een beugel vast aan een paal of hek.
 • Gebruik zoveel mogelijk bewaakte fietsstallingen bij trein- en busstations.
 • Parkeer ’s avonds en ’s nachts niet op een onverlichte plaats.
 • Zet de brommer of fiets altijd in de schuur of garage.
 • Als uw brommer, fiets of scooter toch gestolen wordt, doe dan altijd aangifte bij de politie en neem de ingevulde registratiekaart en aankoopnota mee.

Registratiekaart
Download de registratiekaart en noteer het merk, type, kleur en framenummer van uw fiets. Zo kunt u makkelijk en duidelijk aangifte kan doen, als dat nodig mocht zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *